W ramach projektu realizowane będą następujące zadania:
a) Przeprowadzenie konferencji z partnerami projektu współpracy na terenie LGD „Maramureş Vest”, spotkanie z lokalnymi władzami oraz zwiedzanie mające na celu poznanie dobrych praktyk z przetwórstwa.
b) Prezentacja dobrych praktyk z zakresu produktów lokalnych i przetwórstwa na terenie LGD „Maramureş Vest”
c) Prezentacja dobrych praktyk z zakresu produktów lokalnych i przetwórstwa na terenie LGD „Ținutul Haiducilor”
d) Udział w warsztatach kulinarnych z lokalnych produktów rumuńskich oraz zorganizowanie warsztatów kulinarnych z lokalnych produktów polskich na obszarze LGD „Ținutul Haiducilor”.
e) Udział w Rumuńsko-Polskim Festiwalu Smaku na obszarze LGD „Ținutul Haiducilor”. Podczas festiwalu zostaną zorganizowane stoiska promujące lokalne dziedzictwo kulinarne każdego regionu z LGDów biorących udział w projekcie.
f) Udział w Rumuńsko-Polskim Festiwalu Smaku na obszarze LGD „Turystyczna podkowa”. Podczas festiwalu zostaną zorganizowane stoiska promujące lokalne dziedzictwo kulinarne każdego regionu z LGDów biorących udział w projekcie.
g) Prezentacja dobrych praktyk z zakresu produktów lokalnych i przetwórstwa na terenie LGD „Turystyczna Podkowa”
h) Udział w warsztatach kulinarnych z lokalnych produktów rumuńskich oraz zorganizowanie warsztatów kulinarnych z lokalnych produktów polskich na obszarze LGD „Podbabiogórze”.
i) Prezentacja dobrych praktyk z zakresu produktów lokalnych i przetwórstwa na terenie LGD „Podbabiogórze”.
j) Utworzenie i oznakowanie tabliczkami szlaku pod nazwą „Polsko-Rumuński Szlak Lokalnych Kulinariów”.
k) Wydanie mapy i publikacji „Polsko-Rumuński Szlak Lokalnych Kulinariów” w języku polskim i rumuńskim zawierających: mapę szlaku oraz przepisy prezentowanych potraw i opis produktów
l) Wykonanie gadżetów kulinarnych (typu: deski do krojenia, fartuchy, łyżki, rękawice)
W/w działania są ogólnodostępne, bezpłatne, dostępne dla mieszkańców i turystów.
Projekt współpracy realizowany będzie na obszarze partnerskich LGD w Polsce i w Rumunii. Obszarem tematycznym projektu jest rolnictwo, kultura i dziedzictwo kulturowo-przyrodnicze, nowe technologie i know-how, produkt lokalny.
Operacja jest skierowana na pobudzenie aktywności środowisk lokalnych poprzez ożywienie i integrację społeczności lokalnej angażując grupy docelowe.